Rugbrød med malt

Der bliver udviklet på rugbrødsbagningen i køkkenet på Trøjborg. Der tilsættes lidt maltsirup i et forsøg på at give rugbrødet noget sødme. Grundopskriften er fra ‘Meyers bageri’ og resten er Rasmus’ egen eksperimenter. Portionen giver 3 rugbrød af 2 liter (Rasmus bager halvdelen af dette i en 2,5 liters form):

Rugsurdej:
6 dl koldt vand
15 g gær
800 g rugmel
1 tsk maltsirup

Dag 2: 
1 liter koldt vand
500 g knækkede rugkerner
250 g solsikkekerner
250 g hørfrø

Dag 3:
50 g havsalt
10 g brændt malt (kan udelades)

Desuden:
3 forme på 2 liter

Rugsurdej:
Hæld 6 dl koldt vand i skålen, og oplæs gæren heri. Bland rugmel og maltsirup i væsken, og dæk dejen med et klæde eller låg. Lad skålen stå ved stuetemperatur i 48 timer.

Dag 2: Bland koldt vand, rugkerner, solsikkekerner og hørfrø sammen i en skål, dæk den med et klæde eller et låg, og lad iblødsætningen stå ved stuetemperatur i 24 timer.

Dag 3: Bland rugsurdejen og iblødsætningen sammen, tilsæt salt og evt. 5 g. brændt malt og ælt det hele godt sammen – regn med at ælte i ca. 10 minutter. Fordel dejen i 3 forme på 2 liter, som forinden er smurt godt med solsikkeolie eller dækket af bagepapir, og lad dejen hæve et lunt sted, til den når kanten af formene, ca 2-3 timer.

Bag rugbrødene ved 180 grader i cirka 1 time og 30 minutter, vend de varme brød ud af formene, og afkøl dem på en bagerist.

Tip:
Du bør ikke fryse dem, da de efter optøning får tendens til at smuldre.
Rugbrødet holder længere, hvis man opbevarer det pakket ind i papirspose.

 

Comments are closed.