Louisiana Museum of Modern Art

Vi elsker… Louisiana. Den 5. januar tog Mark, Kathrine, Rasmus og jeg til Humlebæk på Louisiana for at se udstillingen ‘Selvportræt’ og nyde museets stemning. Bygningerne der huser museet er helt fantastiske, dem alene kunne jeg bruge lang tid på, og de er nok også een af grundende til, at museet er nævnt som eet af verdens smukke steder i Patricia Schultz bog ‘1000 Places to See Before You Die’. Louisiana fik sit navn af hofjægermester Alexander Brun. I 1855 opførte han den villa, der  stadig udgør hovedindgangen til museet, og villaens navn er nok inspireret af de i alt tre kvinder han nåede at gifte sig med – alle tre hed Louise. Museet blev grundlagt af Knud W. Jensen i 1958. Han kontaktede arkitekterne Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert, der brugte nogle måneder på at gå rundt på grunden og finde ud af, hvordan museet skulle se ud. Dette resulterede i den første version af museet med de tre bygninger der via glaskorridorer hænger smukt sammen. Siden da er der blevet bygget til nogle gange og sidst i 1991, hvor det fandt den cirkulære form det har i dag.

20130107-180604.jpg

Udstillingen ‘Selvportræt’ viste 100 års kunstneriske egoer. Det var dog i virkeligheden ikke denne udstilling, der gjorde mest indtryk, men derimod den japanske kunstner Yayoi Kusama med sin lysinstallation “Gleaming Lights of the Souls” (se billede ovenfor). Kusama har skabt et rum med spejle i loftet og alle sider samt vand på gulvet, der også reflekterer de mange lysende kugler, der hænger ned fra loftet.

Et af de selvportrætter man kunne se på udstillingen, var den catalanske maler Juan Miró. Miró påbegyndte selvportrættet i 1937-38 som en simpel stregtegning. Han var ikke tilfreds med det og lod det ligge hen. Endelig i februar 1960, da hans stil forlængst var anerkendt globalt, malede han de karakteristiske sorte streger over motivet for at fuldende selvportrættet.

Louisiana er helt klart et besøg værd!

Læs mere på louisiana.dk

Comments are closed.