Speltbrød

Det strækker sig over 2 dage at lave et speltbrød med denne opskrift. Men det er absolut værd at vente på. Speltbrødet bages på en surdej – og smager derfor helt fantastisk.

Surdej:

9 dl vand
150 g hvedemel
75 g grahamsmel
75 g rugmel

Alle ingredienser blandes godt sammen og hældes i en beholder der delvist er lukket. Dejen skal kunne ånde. Den opbevares ved stuetemperatur. Surdejen røres igennem een gang om dage de næste 10 dage. Så er den klar til brug. Efterfølgende kan man spæde nyt til surdejen – altid samme mængde mel og vand som du har taget af dejen. Dejen skal røres i hver til hveranden dag.

Ingredienser til 1 stk (diamenter på 20 cm):
2,5 g gær
3,5 dl koldt vand
1 dl surdej
350 g sigtet speltmel
150 g groft speltmel
15 g salt i flager

Den første dag:
Gæren røres ud i det kolde vand sammen med surdejen. Mel og salt tilsættes og dejen æltes grundigt – dog ikke så længe som ved brug af almindeligt mel. Dejen hæver i køleskab i et døgns tid.

Den anden dag:
Dejen formes til en kugle og lægges i en meldrysset hævekurv. Den hæver heri et par timer – hvorefter den vendes forsigtigt ud på en spatel og sættes i ovnen på varm en stenplade. Brødet bages ved 220 grader i cirka 35 minutter.

Comments are closed.